Τα Πάθη και η Σταύρωση του Ιησού

Τα Πάθη και η Σταύρωση του Ιησού

Τα Πάθη και η Σταύρωση του Ιησού-Διαδραστική παρουσίαση και κουίζ

Τα Πάθη και η Σταύρωση του Ιησού

Τότε οι στρατιώτες του Πιλάτου πήραν τον Ιησού, τον έντυσαν με κόκκινη χλαμύδα,έπλεξαν στεφάνι από αγκάθια και του το φόρεσαν στο κεφάλι σαν στέμμα και στο δεξί του χέρι τού έβαλαν ένα καλάμι. Τον χτυπούσαν, τον έφτυναν και του έλεγαν περιπαιχτικά: «Ζήτω ο βασιλιάς των Ιουδαίων».

Οι στρατιώτες πήραν τον Ιησού για να τον σταυρώσουν. Τον πήγαν έξω από την πόλη και τον έφεραν σ’ έναν τόπο που λέγεται Γολγοθάς. Αυτό σημαίνει «Τόπος Κρανίου».
Η ώρα ήταν εννέα το πρωί, όταν τον σταύρωσαν. Το μαρτύριο του Ιησού μετά τη σταύρωση κράτησε έξι ώρες.Οι στρατιώτες μοιράστηκαν τα ρούχα του, τραβώντας κλήρο για να δουν τι θα πάρει ο καθένας απ’αυτά. Η αιτία της σταύρωσης ήταν γραμμένη σε μια επιγραφή επάνω στον σταυρό: «'Ιησούς ο Ναζωραίος, Βασιλιάς των Ιουδαίων».
Μαζί με τον Ιησού σταύρωσαν και δύο ληστές, έναν στα δεξιά κι έναν στ’ αριστερά του.
Όσοι περνούσαν από κει, κουνούσαν ειρωνικά το κεφάλι τους και έβριζαν λέγοντας: «Α, εσύ που θα γκρέμιζες τον ναό και σε τρεις μέρες θα τον ξανάχτιζες! Σώσε τον εαυτό σου και κατέβα απ’ τον σταυρό!».
Τον κορόιδευαν επίσης και οι αρχιερείς και οι γραμματείς λέγοντας μεταξύ τους: «Άλλους τούς έσωσε, τον εαυτό του όμως δεν μπορεί να τον σώσει. Είναι, λέει, ο Μεσσίας, ο βασιλιάς του Ισραήλ. Ας κατέβει τώρα από τον σταυρό, ώστε να δούμε και να πιστέψουμε σ’ αυτόν». Τον περιγελούσαν ακόμα κι αυτοί που ήταν σταυρωμένοι μαζί του.
Όταν έφτασε δώδεκα η ώρα το μεσημέρι, έπεσε σκοτάδι σ’ όλη τη γη ως τις τρεις το απόγευμα. Στις τρεις η ώρα, ο Ιησούς με δυνατή φωνή είπε: «Ηλί, Ηλί, λαμά σαβαχθανί;». Που σημαίνει: «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;».
Μερικοί απ’ αυτούς που βρίσκονταν εκεί είπαν: «Ακούστε, φωνάζει τον προφήτη Ηλία». Έτρεξε τότε κάποιος και βούτηξε ένα σφουγγάρι στο ξίδι, το στερέωσε πάνω σ’ένα καλάμι και του έδωσε να πιει λέγοντας: «Αφήστε να δούμε τώρα, αν θα ’ρθει ο Ηλίας να τον κατεβάσει από τον σταυρό». Ο Ιησούς έβγαλε μια δυνατή κραυγή και ξεψύχησε. Ήταν τρεις η ώρα το μεσημέρι.

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%99%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%8D_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D
https://en.wikipedia.org/wiki/File:Caravaggio-LaFlagellazionedi_Cristo.jpg
https://en.wikipedia.org/wiki/Ecce_homo
https://en.wikipedia.org/wiki/El_Greco
https://en.wikipedia.org/wiki/Rogiervander_Weyden
https://en.wikipedia.org/wiki/Piet%C3%A0_(Michelangelo)
https://en.wikipedia.org/wiki/TheEntombmentofChrist(Caravaggio)
https://en.wikipedia.org/wiki/LamentationovertheDeadChrist(Botticelli,Munich)
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%85%CE%99%CE%B7%CF%83%CE%BF%CF%8D_%CE%A7%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D

 

 

Διαδραστική παρουσίαση με έργα μεγάλων ζωγράφων και κουίζ για τα Πάθη και τη Σταύρωση του Ιησού. Οι μαθητές παρατηρούν τα έργα μεγάλων ζωγράφουν, περιγράφουν τους πίνακες, βλέπουν το ιδιαίτερο στυλ που έχει κάθε καλλιτέχνης και συγκρίνουν τους πίνακες. Στη στυνέχεια λύνουν το κουιζ. Δείτε την παρουσίαση:

 

 

Τα Πάθη και η Σταύρωση του Ιησού-Διαδραστική παρουσίαση και κουίζ


© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου