Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία

Παρουσίαση και Διαδραστικές ασκήσεις  για το μάθημα  "Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία"

 

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία

Ο Κλεισθένης, όσο υπήρχε στην Αθήνα το τυραννικό πολίτευμα, ζούσε εξόριστος. Γύρισε πίσω, όταν ο Πεισίστρατος λίγο πριν πεθάνει επέτρεψε να γυρίσουν στην Αθήνα οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Στη συνέχεια, ο Κλεισθένης ανέλαβε την εξουσία και έκανε μεγάλες αλλαγές.
Θέλοντας να σταματήσει τις συγκρούσεις στην πόλη, χώρισε τους πολίτες σε 10 φυλές. Τα μέλη κάθε φυλής προέρχονταν από όλες τις τάξεις της κοινωνίας. Οι Αθηναίοι δε χωρίζονταν πια σε πλούσιους και φτωχούς που κατοικούσαν σε πλούσιες ή φτωχές περιοχές. Όλοι είχαν ίσα δικαιώματα. Κάθε φυλή εξέλεγε έναν στρατηγό και πενήντα βουλευτές.
Η βουλή των πεντακοσίων είχε ως έργο της να προετοιμάζει τα θέματα που θα συζητούνταν στην εκκλησία του δήμου. Στη συνέλευση αυτή έπαιρναν μέρος όλοι οι Αθηναίοι πολίτες. Εκεί ψήφιζαν τους νόμους, συζητούσαν και αποφάσιζαν για τα μεγάλα θέματα της Αθήνας. Όλοι μπορούσαν να πάρουν τον λόγο και να πουν τη γνώμη τους.
Η Αθήνα στο μεταξύ είχε μεγαλώσει. Στην πόλη είχαν εγκατασταθεί και πολλοί ξένοι που ασχολούνταν με το εμπόριο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν διαφορές μεταξύ τους
ούτε είχαν πάρει μέρος στις συγκρούσεις που είχαν γίνει πιο παλιά. Για πολλά χρόνια επικράτησε στην πόλη ηρεμία. Οι Αθηναίοι όφειλαν πολλά στον Κλεισθένη, θεμελιωτή της δημοκρατίας.

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία-Παρουσίαση
Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία-Ποια λέξη λείπει

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία-Ποια λέξη λείπει-pdf

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία-Κουίζ

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία-Κουίζ-pdf

Ο Κλεισθένης θεμελιώνει τη δημοκρατία-Εκπαιδευτικό βίντεο© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου