Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία-Οι θεσσαλονικιές άγιες

Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία-Οι θεσσαλονικιές άγιες

Αποικίες των Ελλήνων

Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία

Διαδραστική άσκηση-συμπληρώνω τα κενά με τις κατάλληλες λέξεις- για τη ζωή και το μαρτύριο των τριών αγίων από τη Θεσσαλονίκη: Της Αγάπης, της Ειρήνης και της Χιονίας.

 

Οι τρεις αδελφές Αγάπη, Ειρήνη και Χιονία ζούσαν στη Θεσσαλονίκη και έγιναν χριστιανές στα χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.
Όταν ο Διοκλητιανός εξέδωσε διάταγμα τον Φεβρουάριο του 303 μ.Χ., που απαγόρευε τη χρήση και κατοχή χριστιανικών βιβλίων και κειμένων, οι τρεις αδελφές έκρυψαν τα βιβλία που είχαν και κατέφυγαν σε «όρος υψηλό» κοντά στη Θεσσαλονίκη, πιθανώς στον Χορτιάτη.
Μετά από ένα περίπου χρόνο, κάποιος απεσταλμένος του αυτοκράτορα ανακάλυψε τα τρία κορίτσια στο ερημικό καταφύγιό τους. Αφού τις συνέλαβε, τις οδήγησε για ανάκριση μπροστά στον διοικητή της Μακεδονίας (στη Θεσσαλονίκη). Η κατηγορία ήταν ότι «δεν θέλουν να φάνε από τα ειδωλόθυτα». Από τα πρακτικά της δίκης αυτής που διασώθηκαν, βλέπουμε ότι οι τρεις νέες έδιναν απαντήσεις που προκαλούσαν κατάπληξη για το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους.
Ο διοικητής ντροπιασμένος και οργισμένος διέταξε να ριχτούν στην πυρά.
Σήμερα, με τις έρευνες που έχουν γίνει, το μαρτύριο τοποθετείται με ασφάλεια στη θέση του 59ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (όπου έχει ιδρυθεί ναός αφιερωμένος στη μνήμη τους εντός του προαυλίου), δίπλα στην Παναγία Φανερωμένη. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 16 Απριλίου.

  • Ειδωλόθυτο ονομάζεται το κρέας που προσφέρθηκε ως θυσία σε ένα είδωλο.
  • είδωλο: άγαλμα θεότητας,αντικείμενο λατρείας.


Πηγές: el.wiktionary.org/wiki/είδωλο
el.wikipedia.org/wiki/Ειδωλόθυτα
el.wikipedia.org/wiki/Αγάπη,Χιονίακαι_Ειρήνη

Αγάπη, Ειρήνη, Χιονία


© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου