Λίμνες της Ελλάδας

Λίμνες της Ελλάδας

Λίμνη Βεγορίτιδα

Λίμνη Βεγορίτιδα

Λίμνη Βιστωνίδα

Λίμνη Βιστωνίδα

Λίμνη Βόλβη

Λίμνη Βόλβη

Λίμνη Δοϊράνη

Λίμνη Δοϊράνη

Λίμνη Κερκίνη

Λίμνη Κερκίνη

Λίμνες Λυσιμαχία και Τριχωνίδα

Λίμνες Λυσιμαχία και Τριχωνίδα

Λίμνη Ορεστιάδα (Καστοριάς)

Λίμνη Ορεστιάδα (Καστοριάς)

Λίμνη Παμβώτιδα (Ιωαννίνων)

Λίμνη Παμβώτιδα (Ιωαννίνων)

Λίμνη Στυμφαλία

Λίμνη Στυμφαλία

Λίμνη Τριχωνίδα

Λίμνη Τριχωνίδα

Λίμνη Υλίκη

Λίμνη Υλίκη

Λίμνες της Ελλάδας

Η λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, μιας χώρας της οποίας τις ομορφιές ύμνησε ο ποιητής μας Κωστής Παλαμάς, όσο κανείς άλλος. Όταν λιώνουν τα χιόνια στο Παναιτωλικό όρος, άφθονα νερά φτάνουν στην Τριχωνίδα και από εκεί στην «αδελφή της», τη λίμνη Λυσιμαχία. Η παραλίμνια βλάστηση μαζί με τη βλάστηση των γύρω λόφων και τα υδρόβια φυτά, που επιπλέουν στη λίμνη, δημιουργούν εντυπωσιακή χλωρίδα. Νούφαρα επιπλέουν στη λίμνη, καλάμια και ψαθιά ζουν στις άκρες της, κουμαριές, θυμάρια μαζί με άλλα φυτά καλύπτουν τους γύρω λόφους. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα χώρο, στον οποίο περισσότερα από 200 είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο. Η πανίδα της περιοχής, εκτός από τα πουλιά, περιλαμβάνει 18 είδη ψαριών και πολλά ερπετά.

Η Ελλάδα έχει κι άλλες μικρές φυσικές λίμνες, τη Βόλβη, τη Βεγορίτιδα, τη Βιστωνίδα, την Κορώνεια (γνωστή και ως λίμνη Λαγκαδά), τη λίμνη της Καστοριάς, τη λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα) κ.ά.

Στυμφαλία λίμνη: Εκεί, όπου καθρεφτίζονται τα έλατα της Ζήρειας, η μυθολογία μάς λέει ότι ο Ηρακλής σκότωσε τις Στυμφαλίδες όρνιθες, πουλιά ανθρωποφάγα που ζούσαν στις όχθες της λίμνης. Οι Στυμφαλίδες όρνιθες είναι πολύ πιθανόν να συμβολίζουν την αποξήρανση των ελών που υπήρχαν στην περιοχή, για να καταπολεμηθεί η φοβερή αρρώστια της ελονοσίας.
Λίμνη των Ιωαννίνων (Παμβώτιδα), η λίμνη της κυρα-Φροσύνης: Στα νερά της καθρεφτίζεται η όμορφη και ιστορική πόλη των Ιωαννίνων. Θρύλοι και παραδόσεις του λαού μάς μιλάνε για τη λίμνη αυτή. Στα παγωμένα νερά της περπάτησε ο τούρκος πασάς Τουραχάν νομίζοντας ότι είναι μια χιονισμένη πεδιάδα χωρίς δέντρα. Επίσης είναι γνωστή για τον πνιγμό της κυρα-Φροσύνης από τον Αλή Πασά.

 

Βλέπω τις λίμνες της Ελλάδας

Βρίσκω τις λίμνες της Ελλάδας

Βρίσκω τις λίμνες της Ελλάδας-Διάγραμμα με πινέζες-pdf

Λίμνες της Ελλάδας-Σταυρόλεξο

Λίμνες της Ελλάδας-Σταυρόλεξο-pdf

Λίμνες της Ελλάδας-Κρυπτόλεξο

Λίμνες της Ελλάδας-Κρυπτόλεξο-pdf© {2020} Ρουσώ-Χριστίνα Κυριαζίδου